Pentru toti cei care apreciaza bucataria orientala, Istanbul poate fi destinatia perfecta.

 

Romanilor le place sa manance, asa ca restaurantele din Istanbul nu-i vor dezamagi pe gurmanzi. In Istanbul se poate manca oriunde: pe strada, pe faleza, pe banca, in restaurante tip fast-food sau in restaurante elegante. Cand vezi un restaurant plin de localnici, sa stii ca acolo vei putea gasi mancaruri locale si proaspete. Va recomandam cateva mancaruri traditionale pe care sa le incercati in Istanbul:

Kebap cele mai cunoscute tipuri fiind:
– Sis Kebap (bucati de carne de miel sau vita pe frigaruie)
– Adana Kebap (carne tocata de vita sau un mix de vita-oaie cu ceapa, usturoi si condimente turcesti preparata la gratar)
– Döner Kebap (este asemanatoare shaormei de la noi)
– Iskender Kebap (fașii subțiri de carne de miel sau amestec oaie-vita, sos de tomate, bucati de paine și iaurt).

Köfte –  chiftelute din carne tocata de miel amestecata cu paine maruntita, ceapa si condimente.

Mantı – bucatele de aluat umplut cu carne tocata de vita sau miel, ceapa, condimente servite cu topping de iaurt cu usturoi, pasta de tomate si menta uscata.

Pide – este echivalentul turcesc al pizzei, are un strat gros de aluat, iar ingredientele variaza de la carne de vita sau oaie, legume sau branza.

Gozleme – placinte traditionale turcesti cu umplutura de carne, branza, spanac, tahin sau cartofi.

Simit – covrigi cu seminte de susan.

Kokorec – intestine de oaie la rotisor si condimente, servite intr-o bucata de paine.

Balık ekmek – sandwich cu peste la gratar.

Lahmacun –  pizza pe un blat foarte subtire cu topping de carne tocata de oaie, ceapa si condimente servita adesea cu o salata de legume si lamaie.

Baklava – un desert specific turcesc, obţinut din aluat de placinta umplut cu nuci şi fistic, zahar şi scortisoara, insiropat dupa coacere cu sirop de miere.

 Yayla Corbsi – Supa de iaurt cu menta şi piper.

Cataif (Kadayıf) – Aluat de patiserie tocat foarte fin, acoperit cu sirop si putina zeama de lamaie.

Künefe – O “gogoaşa” din aluat maruntit amestecat cu branza dulce si acoperita cu fistic şi miere.

Mercimek Çorbası –  Supa de linte cu ceapa, morcovi şi boia de ardei.

Lokum (Turkish Delight ) – rahat turcesc.

Kelle Paça Çorbası – ciorba din cap si picioare de miel.

Karniyarik – vinete umplute in stil turcesc.

Sarma – sarmale in foi de vita sau varza cu umplutura de orez, carne sau bulgur.

Börek –  este o mancare traditionala turceasca care este facuta dintr-un aluat subtire si umpluta cu feta sau carne.

Kumpir – este un cartof umplut cu carne, branza si diverse legume.

Programul restaurantelor si magazinelor. Magazinele sunt in general deschise de luni pana sambata intre orele 08.30 – 19.00, dar in functie de anotimp programul lor se poate prelungi pana inspre orele 21.00. Marile centre comerciale sunt deschise zilnic intre 10.00 si 22.00. Daca planuiti o vizita in Grand Bazaar sau in alte piete acoperite, programul de functionare este de luni pana sambata intre orele 08.00 – 19.00. In Istanbul gasesti ceva de mancare in orice moment al zilei, aici existand  multe restaurante cu program non–stop.
Shopping la Istanbul. O sa observati ca in bazaruri, in magazinele mici si la vanzatorii ambulanti nu o sa gasiti preturi afisate. Aceasta este o practica des intalnita care ii ofera posibilitatea vanzatorului sa supraliciteze pretul. Incearca sa negociezi cu ei si  vei putea obtine o reducere de pana la 70% fata de pretul cerut initial. Turcilor le place sa negocieze, asa ca fiti pregatiti sa faceti la fel.

Sarbatori nationale. Pe intreg teritoriul turcesc exista cateva sarbatori importante, printre care:

1 ianuarie – Anul Nou
23 Aprilie – Ziua Suveranitatii Naționale și a Copilului.
1 Mai – Ziua Muncii si a Solidaritatii.
19 Mai – Ziua Comemorarii lui Atatürk, Ziua Tineretului și Sportului.
30 August – Ziua Victoriei.
29 Octombrie – Ziua Republicii / Ziua Nationala a Turciei.

Turcii au de asemenea doua mari sarbatori religioase: Ramazan, care se sarbatoreste timp  de trei zile si Kurban care se sarbatoreste timp de patru zile. Data la care se sarbatoresc difera de la an la an pentru ca aceasta se calculeaza conform calendarului Islamic Hijri. In anul 2018, Ramazanul se sarbatoreste incepand cu 14 iunie si Kurbanul incepand cu 21 august.