Inainte de orice calatorie este bine sa te informezi in legatura cu orasul de destinatie pentru a avea o vacanta reusita. Noi te ajutam cu informatii necesare calatoriei tale la Istanbul.

 

Documente si conditii de calatorie

Pentru cetatenii romani intrarea in Turcia este permisa doar cu pasaport. Pasaportul  trebuie sa aiba o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrarii in Turcia. Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Turcia. Pentru mai multe detalii si informatii actualizate, te rugam sa consulti si site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Totodata, iti recomandam ca, inainte de plecare, sa inchei o asigurare de calatorie. Aceasta acopera, in functie de tipul ales, riscurile ce pot interveni in timpul deplasarii tale. Asigurarea medicala de calatorie acopera cheltuielile tratamentelor medicale de urgenta in caz de imbolnavire si accident, cat si repatrierea sanitara sau in caz de deces. Asigurarea STORNO presupune acoperirea riscului de anulare a calatoriei de catre asigurat ca urmare a unor evenimente neprevazute ( deces, imbolnaviri, accident, sarcina, etc ).

Consulatului General al României la Istanbul

Se ocupa de mentinerea relatiilor bilaterale si de teme de interes comun de natura comerciala, culturala, politica, econimoca si turistica.
Date de contact:
Yanarsu sok., Narin Sitesi, nr. 42, Etiler, Beşiktaş
Telefon call-center (informații consulare pentru cetățeni români):
+90 212 3583541
+90 212 3580516
+90 212 3583537
E-mail call-center :(informații consulare pentru cetățeni români): contact@informatiiconsulare.ro
Pagina web: http://istanbul.mae.ro

Moneda

Moneda nationala in Turcia este lira turceasca. Subdiviziunea unei lire se numeste kurus, 1 lira este echivalentul a 100 kurusi. Exista sase monede diferite ( 1, 5, 10, 25, 50 kurusi si 1 lira ) si sase bancnote ( 5, 10, 20, 50, 100 si 200 lire ).

Modalitati de plata

Cea mai intalnita modalitate de plata in Turcia este numerarul. Fiind un oras axat pe comert si turism, majoritatea magazinelor si restaurantelor accepta, pe langa lire turcesti, atat plata in euro, cat si in dolari americani. Atentie, cursul de schimb folosit de catre vanzator va fi mereu in avantajul acestuia. In afara de plata in numerar, in benzinarii, in anumite magazine, la hoteluri si restaurante sunt acceptate si cardurile: MasterCard, Visa, Eurocard, American Express.

Limba

Limba oficiala este turca.

Religie

Islamul reprezinta religia majoritara in Turcia, aproximativ 99% din populatia statului este in mod oficial de religie Islamica.

Telefonie

Pentru a apela un numar de telefon turcesc din strainatate, se formeaza prefixul international (0090) urmat de numarul de telefon pe care vrei sa-l apelezi. Pentru a suna din Turcia catre alte tari, trebuie format prefixul international al tarii respective, in cazul Romaniei, acesta este 0040. Inainte de a pleca in calatorie, se recomanda verificarea cu operatorul de telefonie mobila a serviciului Roaming. Acest serviciu trebuie sa fie activat pentru a putea primi si efectua apeluri telefonice din strainatate. Atentie, insa, la costurile apelurilor internationale!

Internet

Putem gasi internet gratuit prin WiFi in foarte multe hoteluri, cafenele, restaurante chiar si parcuri, dar viteza nu este foarte mare. De asemenea se poate inchiria un dispozitiv de internet mobil WiFi cu preturi incepand de la 26$ pentru 3 zile. Puteti intra in posesia acestuia accesand www.alldaywifi.com.

Clima

Aflandu-se intr-o zona temperata, Istanbul este  un oraş cu climat maritim-mediteraneean, media anuala a temperaturii fiind de 14,3°C. Cea mai calduroasa luna este luna august, cu o temperatura medie maxima in jur de 30°C, iar cea mai racoroasa este luna ianuarie cu o temperatura medie minima in jurul valorii de 4°C.