Fosta capitala a 3 imperii (Imperiul Roman de Rasarit, Imperiul Latin si Imperiul Otoman) cu o istorie de peste 2000 de ani , Istanbul ofera turistilor de pretutindeni obiective turistice din abundenta. De la palate si muzee care prezinta istoria milenara pana  la moschei antice , hamam-uri si bazaruri exotice. Toate acestea asteapta sa fie descoperite.

 

Palatul Topkapi  a fost costruit din ordinul Sultanului Mehmet al II lea fiind finalizat in anul 1465.A fost resedinta oficiala a sultanilor otomani  timp de 400 de an iar din anul 1985 face parte din patrimoniul UNESCO. Palatul s-a transformat intr-un complex imens ce cuprinde mai multe clădiri împărţite în patru curţi, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din Istanbul.

Ayasofya(Hagia Sofia)  a fost construita intre anii (532-537) din ordinul Imparatului Bizantin Iustinian I, cladirea a functionat la inceput ca biserica ,fiind foarte importanta pentru ortodoxia timpurie. Dupa cucerirea Constantinopulului in anul 1453 de catre Mehmet Cuceritorul , aceasta a fost transformata in moschee  pana in anul 1931.Apoi, in anul 1935, Hagia Sofia a fost transformata in muzeu, fiind actualmente al doilea cel mai vizitat muzeu al Turciei, după Palatul Topkapî.

Blue Mosque (Sultan Ahmet Camii) este cea mai mare moschee din Istanbul, construita din ordinul sultanului Ahmed I intre anii 1609-1616. Numele sub care s-a facut cunoscuta in lume este Moscheea Albastra prin prinsma interiorului, acesta fiind decorat cu 260 de vitralii si peste 20.000 de placi ceramice albastre vopsite manual.Deasemenea, se face remarcata fiind singura moschee din Turcia care are 6 minarete (turnuri) majoritatea avand 4 sau mai putine.In afara faptului ca este o atractie turistica importanta, aceasta functioneaza si in zilele noastra ca si lacas de cult, chemarile la rugaciune putand fi auzite de 5 ori pe zi.

 Basilica Cistern (Yerebatan Sarnıçı), situata chiar langa Hagia Sofia , Basilica Cisterna a fost construita de imparatul Iustinian I cu scopul de creea un mare rezorvor de apa subteran care sa alimenteze palatul imperial si cladirile inconjuratoare.Arhitectura este impresionanta basilica adapostind 336 de coloane ce au 9 metri inaltime dispuse pe 12 randuri.De asemenea la baza a 2 coloane sunt sculptate doua capete, Medusa ,  fiind considerate minunate opere de arta in perioada romana.

 

Hippodrome, Situat chiar langa Moscheea Albastra , hipodromul a functionat  in perioada romana ,bizantina si otomana ca si arena publica pentru cursele de care alegorice cu doua roti, dar a gazduit si lupte intre gladiatori. Hipodromul a fost infrumusetat cu numeroase monumente si statui aduse din intreg imperiul otoman. Astazi hipodromul este amenajat sub forma unui parc,cele mai importante monumente care merita vizitate fiind : Obeliscul lui Theodosius, Coloana lui Constantin, Coloana cu serpi si Fantana Germana.

Muzeul de arheologie din Istanbul, situat in apropierea Palatului Topkapi, este unul dintre cele mai importante muzee din Istanbul,fiind format dintr-un complex de  trei cladiri diferite : Muzeul de Arheologie, Muzeul Ceramicii si Muzeul Vechiului Orient. Muzeul adaposteste incredibile bogatii arheologice de la colectii de sculptura,statuete ,basoleriefuri ,panouri hittite din argila pana la colectii de sarcofage, monede elene, romane si otomane precum si o biblioteca cu peste 70.000 de volume.

 

Grand Bazaar (Kapalı Çarşı) este una dintre cele mai mari si vechi piete acoperite din lume cu peste 4000 de magazine si standuri. Bazarul este compus din 61 de strazi ale caror nume descriu diferitele afaceri care se intreprind de-a lungul lor. Aici puteti gasi minunate bijuterii din aur, haine din piele, covoare, decoratiuni , condimente, dulciuri orientale si multe alte suveniruri deosebite. Pregătiţi-vă să negociaţi preţul,  pentru ca negociatul este o practica des intalnita atunci cand faceti cumparaturi din bazar.

Süleymaniye Mosque a fost construita de catre Mimar Sinan cel mai faimos architect imperial, din ordinul sultanului Suleyman, cunoscut ca Suleyman “Magnificul “ , acesta fiind unul dintre cei mai bogati sultani din toate timpurile. Cladirea impresioneaza prin marime ( domul principal avand 53 de metri inaltime) si prin simplitatea decoratiunilor si a arhitecturii interioare. Moscheea a fost conceputa ca si un complex care include de asemenea un hamam, scoli religioase (medrese), bucatarii (imarete), biblioteca si un mausoleu in care se afla mormintele Sultanului Suleyman si a sotiei lui, Hurem. Intrarea in moschee este gratuita, fiind deschisa in toate zilele saptamanii.

Palatul Dolmabahce este cel mai mare si luxos palat din intreaga Turcie avand in componenta 285 de camere, 46 de sali si 6 hamamuri . Arhitectura imbina stilulurile Baroc, Rococo, Neoclasic cu traditional otoman. In interior putem admira cel mai mare candelabru din lume (cristalele sale avand o greutate de 4 tone); acesta a fost facut cadou de Regina Victoria a Marii Britanie, covoare din blana de urs facute cadou de Tarul Rusie, scara interioara din cristal, tavanul placat cu aur (s-au folosit 14 tone de foite de aur ) precum si multe alte obiecte din aur, platina, argint , portelan si cristal ce fac parte din comoara sultanului. La caderea Imperiului Otoman, palatul a trecut in administrarea noului Guvern, fiind folosit ca resedinta prezidentiala de catre fondatorul Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk,  pana la moartea acestuia, in anul 1938.

 

Biserica Sfantului Salvator din Chora (muzeul Kariye )  a  fost construita initial ca parte a unei manastiri crestin-ortodoxe in exteriorul zidurilor Constantinopolului. In interior putem admira fresce si mozaicuri datand din anul 1320, reprezentand viata lui Iisus si a Fecioarei Maria. La cucerirea Constantinopolului de catre otomani, biserica a fost transformata in moschee si a devenit muzeu in 1948.

 

Muzeul de arta turca si islamica, construit in anul 1524, muzeul a servit ca palat  Marelui Vizir, Ibrahim Pasa .Inainte sa fie transformat in muzeu, cladirea a functionat si ca inchisoare, casa pentru ambasadori straini si fabrica de imbracaminte. In interior putem admira una dintre cele mai vechi si impresionante colectii de covoare anatoliene tesute manual, pasaje din Coran scrise in aur folosind caligrafia specifica timpurilor, colectii de obiecte ceramice, tablouri de arta islamica si relicve care au apartinut profetului Mahomed.

Mica Hagia Sofia (Küçük Aya Sofya), a fost in prima faza o biserica crestin-ortodoxa dedicata sfintilor Sergius si Bacchus convertita ulterior in moschee pe vremea Imperiului Otoman. Construita din caramida si piatra, este cea mai veche cladire bizantina din Istanbul. Domul central al acestei cladiri bizantine este foarte probabil sa fi fost folosit ca model pentru moscheea Hagia Sofia.

Moscheea lui Rustem Pasa (RÜSTEM PAŞA MOSQUE)  proiectata de catre marele arhitect imperial ottoman, Mimar Sinan, constructia acesteia a fost finalizata in anul 1563. Moscheea este faimoasa pentru cantitatea mare de gresie de Iznik care acopera fatada, peretii interiori, mihrabul si minbarul. Aici regasim peste 80 de modele diferite de gresie.

Spice Bazaar (Mısır Çarşısı) – Piata a fost construita in 1660 ca parte a Noii Moschei (Rustem Pasa Mosque) iar chiriile percepute magazinelor erau folosite la intretinerea moschei. In zilele de glorie, bazarul era ultima oprire a caravanelor de camile care calatoareau pe  Drumul Matasii din China , India si Persia. Din magazinele aflate in interiorul bazarului putem cumpara condimente aduse din toate colturile lumii, diferite tipuri de branza, fructe uscate,seminte, rahat turcesc, baklava. De asemenea, aici gasim  cea mai mare si cea mai  veche companie de cafea din Turcia, Kurukahveci Mehmet Efendi, fondata in anul 1871.

Piata Taksim este o zona turistica de relaxare extrem de populara in randul vizitatorilor orasului Istanbul. Zona este considerata ca fiind inima Istanbulului modern aici regasindu-se numeroase cafenele, restaurante, cluburi si hoteluri. In mijlocul pietei troneaza un monument impresionat,fiind ridicat pentru a comemora infiintarea Republicii Turcia in anul 1923.

Turnul Galata este un turn medieval construit din piatra, localizat in cartierul Galata. Din varful turnului se remarca o vedere panoramica a vechiului oras. Deasemenea, in turn functioneaza o cafenea si un restaurant unde poti savura o cafea turceasca sau preparate traditionale turcesti in timp ce te bucuri de priveliste.

Podul Galata – constructia actualului pod a fost finalizata in 1994, fiind un pod mobil care face legatura intre partea istorica a Istanbulului cu palate , moschei si bazare vechi  si partea noua a orasului in care se afla cartierele Galata , Karakoy Taksim. In partea inferioara a podului putem gasi numeroase restaurante cu specific pescaresc, avand o vedere spectaculoasa spre stramtoarea Bosfor si magazine de unde se pot schizitiona suveniruri.

Edikule, cunoscuta ca Fortareata celor 7 Turnuri, a fost contruita in anul 1458 din ordinul Sultanului Mehmed al II –lea, avand renumele de cea mai ingrozitoare temnita din Istanbul. La inceput a functionat ca trezorerie si arhiva dar s-a remarcat fiind folosita ca inchisoare. Aici au fost intemnitati (printre altii ) domnitorii romani Petru Cercel si Constantin Brancoveanu impreuna cu fii sai. Totodata aici a fost executat prin decapitare domnitorul Constantin Brancoveanu impreuna cu patru dintre fii lui, existand din anul 2013 si o placa memoriala care sa aminteasca acest eveniment.

Moscheea Ortakoy  este situata pe malul stramtorii Bosfor in cartierul Besiktas.Amplasarea moscheei iti creeaza senzatia ca pluteste pe apa, avand podul in fundal ( este locul ideal pentru poze artistice si nu numai ). Arhitectura aduce aminte de  Opera Garnier din Paris.

Castelul Fecioarei (Kiz Kulesi) este un turn asezat pe o mica insula aflata la 200 de metri de coasta din stramtoarea Bosfor . Potrivit celei mai populare legende turcesti, turnul a fost constuit de un imparat pentru a o proteja pe fiica lui careia i-a prezis un oracol faptul ca va muri la aniversarea varstei de 18 ani muscata de un sarpe veninos.  Astazi la primul etaj functioneaza un restaurant iar la etajul superior o cafenea.