Ca in orice oras mare, in Istanbul este util sa urmezi cateva reguli ca sa-ti faci sederea cat mai placuta si sa eviti situatiile dificile si capcanele pentru turisti. In continuare iti dam cateva ponturi pentru o vacanta reusita.

 

Alege perioada de calatorie adecvata ! Cand iti planifici vizita la Istanbul, este bine sa stii sa alegi in ce perioada a anului sa calatoresti. In perioada celor doua mari sarbatori religioase Ramazan repectiv Kurban sau,  in iulie si august care sunt luni de vacanta clasice si pentru turci, orasul Istanbul poate fi foarte aglomerat asadar, daca alegi sa il vizitezi in aceasta perioada, armeaza-te cu rabdare pentru cozile nesfarsite la obiectivele turistice si aglomeratia pe care vei intalni pe strazile orasului.

Evita folosirea taxiului de la aeroport in centrul orasului, acesta poate fi extrem de scump. Foloseste metroul sau shuttle bus-ul pentru a ajunge in centru.

In functie de obiectivele turistice pe care ti-ai propus sa le vizitezi, pentru a economisi bani si timp, poti alege Cardurile Turistice. Citeste bine conditiile, reducerile si serviciile pe care le ofera,  apoi alege varianta care ti se potriveste. Cardurile turistice ofera o combinatie intre transport public si intrari la obiective turistice. Pentru Istanbul, exista Istanbul Tourist Pass.

Alege Istanbulkart daca vrei sa calatoresti cu transportul in comun, este un card reincarcabil care sa achizitioneaza de la automatele din majoritatea statiilor.

Foloseste doar taxiuri autorizate. Asigura-te ca taxiul in care te urci are numar de inregistrare si taximetru. Intreaba inainte pretul aproximativ al cursei si cat trebuie sa platesti pentru bagaje.

Poarta incaltaminte adecvata. Pentru a vizita Istanbul, cea mai buna modalitate este mersul pe jos. De aceea este foarte important sa porti pantofi confortabili.

In momentul sosirii la destinatie, indreapta-te catre un Punct de Informare Turistica ( PIT )  pentru a obtine indicatii, harti si sfaturi.

Consulta harta zonei unde vei avea hotelul si calculeaza distanta pana la statiile de autobuz, metrou, obiective.

Ca modalitate de plata poti folosi numerar, fiind acceptate pe langa lirele turcesti si euro sau dolari, in benzinarii,anumite magazine, la hoteluri si restaurante sunt acceptate si cardurile : MasterCard, Visa, Eurocard, American Express.

Verifica mereu programul si conditiile de acces in muzee, galerii si situri arheologice. In anumite zile, acestea pot fi inchise sau pot permite accesul gratuit minorilor.

Nu cumpara bilete de intrare de la persoane neautorizate si nu te increde in cei care iti ofera varianta de a sarii randul la intrare. Retine ca accesul in locurile publice deschise ( piete, parcuri, strazi, gradini, plaje) este gratuit.

Nu arata obiecte de valoare persoanelor necunoscute si pastreaza distanta de persoanele care se apropie prea mult de tine, te imping pentru a-ti cere bani sau pentru a te intreba ceva. Ai grija de lucrurile personale ( documente, telefoane, laptop-uri, tablete, etc), pastreaza-le intr-o geanta inchisa si nu le lasa in grija necunoscutilor.

Nu interactiona cu vanzatorii ambulanti sau ghizi turistici neatestati. Vanzatorii ambulanti pot fi adesea agresivi si insistenti, nu le acorda atentie si continua-ti drumul.

Fii atent la bunurile tale si nu le lasa nesupravegheate ! Furturile sunt destul de des intalnite in Istanbul, mai ales in mijloacele de transport si in locurile turistice aglomerate. Asadar, nu lua cu tine sume mari de bani, carduri sau obiecte de valoare.

In restaurante, pizzerii, fast-food-uri, consulta mereu meniul si preturile . Proprietarii sunt obligati sa expuna meniul cu preturile si costurile.

In general, folosirea toaletelor in barurile si restaurantele unde consumi este gratuita. Situatia se schimba in cazul in care nu esti client al respectivului bar sau restaurant, atunci ti se va cere o taxa. In statii de tren sau autobuze sau pentru toalete publice, asigura-te ca ai monede pentru a plati serviciul.

In cazurile in care nu te simti in siguranta sau ti-a fost incalcat vreun drept, anunta fortele de ordine.